Trwa ładowanie proszę czekać ...

OGORKI KISZONE I SUROWE, CZYLI ODKWASZANIE ORGANIZMU BIEGACZA cz I

3 grudnia 2016

Jednym z problemów nurtujących biegaczy jest pojawiające się po długim, ciężkim bądź naprawdę szybkim treningu zakwaszenie organizmu. Najbardziej skutecznym sposobem, który istotnie przyspiesza proces usuwania kwasu mlekowego z mięśni okazuje się być lekki i trwający kilkanaście minut trucht. Nie zawsze można sobie jednak na niego pozwolić.

Co w sytuacji, kiedy po biegu atakuje nas niezwykle ostry ból mięśni będący efektem ostrego zakwaszenia organizmu?

Jak zapobiec takim sytuacjom….

Warto jak najczęściej sięgać po ogórki kiszone oraz surowe. Trzeba również zatroszczyć się o to, aby organizm pracował właściwie. W diecie osób biegających nie może zabraknąć zarówno produktów kwasowych, jak i zasadowych. Najważniejszą informacją, która powinna nas interesować nie jest jednak pH produktów, ale to w jaki sposób wpływają one na pH naszej krwi zaraz po tym, jak zostają one strawione i przyswojone.

Porcja witamin w ogórkach

Ogórek kiszony ma kwaśny smak, ale tak naprawdę działa zasadowo. Z kolei cukier charakteryzuje się słodkim smakiem, ale zakwasza nasz organizm.

Ogórki pochodzą ze starożytnego Iranu. Znane są już od blisko siedmiu tysięcy lat. Do naszego kraju dostały się przez Rosję oraz Bizancjum. I to właśnie na terenie naszego kraju doczekały się uznania, na jakie bez wątpienia zasługują. Trzeba pamiętać, że ogórki nie zachwycają, jeśli chodzi o ilość znajdujących się w nich witamin. W zdecydowanej większości przypadków składają się z wody. Oczywiście znajdują się w nich śladowe ilości witaminy C, A, B oraz E, cukry, sole mineralne oraz kwasy organiczne.

Układ pokarmowy

Spożywanie ogórków

Ogórki mają jedną podstawową wadę: znajduje się w nich enzym askorbinowy, który neutralizuje witaminę C. To właśnie z tego powodu ogórek nie powinien być nigdy łączony z pomidorem. Zawarte bowiem w pomidorze witaminy giną w zetknięciu z ogórkiem. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że tak naprawdę ogórek jest ciężkostrawny dla tych osób, które mają wrażliwy żołądek. Z tego powodu nie powinno się spożywać go w większych ilościach. Osobom z wrażliwym żołądkiem zaleca się posolenie ogórka i odczekanie aż zmięknie.

Zdecydowanie łatwiej strawne są ogórki kiszone, w których zawarte są bakterie kwasu mlekowego. To one wpływają na poprawienie równowagi kwasowo – zasadowej. Bakterie te korzystnie wpływają na skład znajdującej się w jelitach mikroflory. W efekcie poprawiają trawienie i skutecznie usuwają z naszego organizmu toksyny. Korzystnie wpływają również na pracę układu odpornościowego, podnosząc odporność organizmu.