Trwa ładowanie proszę czekać ...

20 POKARMÓW NAJLEPIEJ OCZYSZCZAJĄCYCH ORGANIZM cz II

3 grudnia 2016

9. Trawa pszeniczna

– zawiera ogromne ilości chlorofilu, aminokwasów, witamin, minerałów oraz enzymów. Uważana jest za doskonały odkwaszacz oraz odtruwacz.

10. Migdały

– dostarczają dużych ilości witaminy E, która nie bez powodu nazywana jest witaminą piękności. Oprócz tego są doskonałym źródłem białka, błonnika, kwasów tłuszczowych, magnezu, wapnia, żelaza oraz fosforu. Można sięgać po surowe migdały bądź zdecydować się na przygotowanie z nich mleka migdałowego, które idealnie sprawdza się jako baza do koktajli. Puplę migdałową można zjadać na przykład z dodatkiem borówek amerykańskich.

11.Awokado

– dostarcza zdrowych tłuszczy. Zawiera również bardzo duże ilości błonnika, witamin oraz minerałów.

12.Borówki

– charakteryzują się dużą zawartością silnie działających antyoksydantów – zwłaszcza antocyjanów. Do tego dostarczają niemałych ilości witaminy C. Z tego powodu skutecznie chronią przed działaniem wolnych rodników. Wspomagają proces produkcji glutationu. Chronią przed powstawaniem chorób serca, katarakty, choroby Alzheimera, alergii, cukrzycy.

13.Imbir

– działa silnie przeciwzapalnie oraz oczyszczająca. Najlepiej smakuje dodany do soku marchewkowo – jabłkowego.

Produkty oczyszczające organizm

14.Kalafior

– dostarcza błonnika, witaminy C, glukozynolanów. Można go jeść w formie puree.

15.Zielona pietruszka

– to doskonałe źródło chlorofilu, witaminy C, K, kwasu foliowego oraz beta karotenu. Wpływa ona korzystnie na poziom glutationu w organizmie. Można ją bez przeszkód sypać na większość potraw. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do wyciskanego soku.

16.Buraki czerwone

– to bez wątpienia gwiazda oczyszczania organizmu. Buraki dostarczają ogromnych ilości potasu, błonnika oraz antyoksydantów. Swoją rubinową barwę zawdzięczają betacyjaninie, która wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz oczyszczające. Przygotowując sok, warto komponować buraki z jabłkami, cytryną oraz imbirem. Taka kompozycja skutecznie zabija nieco ziemisty posmak soku z buraków.

17.Zielona herbata

– jej siła tkwi w antyoksydancie EECG, który korzystnie wpływa na wątrobę. Wykazuje również działanie antynowotworowe oraz antycholesterolowe.

18.Siemię lniane

– jest niezastąpione podczas oczyszczania organizmu. Dostarcza ogromnych ilości kwasów omega – 3, błonnika oraz lignanów, które skutecznie wymiatają z naszego organizmu wszystko to, czego chcemy się z niego pozbyć. Siemię lnianę zapewnia nam również ochronę antyradiacyjną. Siemię należy mielić bezpośrednio przed spożyciem – nigdy wcześniej.