Trwa ładowanie proszę czekać ...

8 propozycji na skuteczne oczyszczanie organizmu

3 grudnia 2016

Regularne oczyszczanie organizmu z toksyn nie jest nowoczesną fanaberią, ale koniecznością związaną z zanieczyszczeniami obecnymi we współczesnym świecie. Najlepszym czasem na prowadzenie detoksu jest weekend. Najkrótszy detoks powinien zaczynać się w piątek i trwać do niedzieli, ale można też w razie potrzeb stosować detoksy trwające 7 lub 14 dni, a nawet dłuższe. Maksymalny czas detoksu to 40 dni i nikt zazwyczaj nie potrzebuje aż tak długie czasu jego trwania. Ważna jest regularność odtruwania organizmu, by usuwać z niego zawczasu gromadzące się wszystkie toksyny. Ich niski poziom nie będzie negatywnie wpływał na nasze zdrowie.

Pozostaje pytanie co w czasie detoksu powinniśmy jeść i pić?

Istnieje bardzo długa lista produktów w tym czasie odpowiednim. Skupmy się na kilku z nich.

1. Quinoa

– wciąż stosunkowo mało popularna w naszym kraju kasza, w której znajdziemy aminokwasy i białka. Jej wartość odżywcza jest porównywalna z mięsem, ale nie prowadzi do skutku ubocznego jakim jest zakwaszenie organizmu;

2. Kapusta biała

– szalenie popularna w naszych domach biała kapusta jest znakomitym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, ma dużo witamin, w tym C i K, a jej kaloryczność jest znikoma;

3. Jabłka

– te bogate w błonnik owoce wymiatają toksyny z naszego układu pokarmowego niczym gąbka, warto o tym pamiętać;

4. Cytryna

– sok z cytryny jest bogaty w witaminy, a co najważniejsze, alkalizuje nasz organizm i wspiera układ trawienny;

5. Algi

– bogate w jod i chlorofil rośliny, które dodatkowo posiadają alkalizujące pierwiastki;

6. Czosnek

– pomaga walczyć ze szkodliwymi bakteriami i grzybami oraz zawiera siarkę niezbędna dla naszego układu odpornościowego;

Regularne posiłki

7. Rukola

– bogate w chlorofil warzywo liściaste z rodziny roślin krzyżowych znanych z tego, że posiadają znakomite właściwości antynowotworowe; chroni wzrok i działa odmładzająco na skórę i włosy dzięki zawartości luteiny;

8. Owoc granatu

– źródło antocyjanów i antyoksydantów, które chronią nasze DNA przed uszkodzeniami i tym samym zmniejszają ryzyko rozwinięcia się choroby nowotworowej; owoc granatu ma na nasz wygląd działanie silnie odmładzające i sprawia, że czujemy przypływ energii dzięki poprawieniu wydajności naszego metabolizmu.