Trwa ładowanie proszę czekać ...

Odkwaszanie przez dietę

19 kwietnia 2017

Coraz więcej osób cierpi na nierównowagę kwasową w organizmie, co w znakomitej większości przypadków oznacza po prostu zakwaszenie organizmu. Poziom pH organizmu można zbadać wykonując gazometrię krwi. Walka z tym zjawiskiem powinna odbywać się poprzez odpowiednią dietę i dostarczenie do organizmu właściwej ilości zdrowych produktów, w tym niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Zasady diety alkalizującej

Nie ma innego sposobu na poprawienie naszej równowagi kwasowej niż odpowiednio dobrana dieta. Powinno w niej być zdecydowanie mniej substancji kwasotwórczych i więcej produktów zasadowych. Na zakwaszenie w naszym organizmie wpływa przede wszystkim ilość przyjmowanego białka i cukru, których jak wiemy jest najwięcej we wszystkich produktach żywnościowych. Nie można oczywiście zrezygnować całkowicie z tych substancji, ale można zastępować je lepszymi substytutami, bo jak pokazują badania, na przykład białka pochodzenia roślinnego powodują mniejsze zakwaszenie i zmniejszają ryzyko łamliwości kości. Ważna jest też eliminacja żywności fast-food.

W naszych produktach żywnościowych powinniśmy zwracać uwagę na pierwiastki kwasotwórcze, zwłaszcza chlor, fosfor i siarkę, a także na pierwiastki zasadotwórcze – wapń, sód, potas i magnez. Najwięcej pierwiastków zasadotwórczych znajdziemy w roślinach łodygowych i liściastych, jak również w warzywach korzeniowych, bulwiastych i w grzybach. 80% wszystkich przyjmowanych produktów powinny stanowić produkty kwasotwórcze.

Dieta alkalizująca

Menu diety odkwaszającej

Jeśli chcemy zwalczać zakwaszenie organizmu lub po prostu prowadzić profilaktykę na tym polu, naszą jedyną realną możliwością jest zmiana diety na opcję bardziej zasadową.

W naszej codziennej diecie powinny znajdować się takie składniki, jak:

- warzywa łodygowe i liściaste;

- kiełki pszenicy oraz kiełki bambusa;

- pomidory koktajlowe, papryka i inne czerwone oraz pomarańczowe warzywa;

- ziemniaki, owoce i produkty mleczne;

- zioła.

Nie da się skomponować naszej diety tak, by znajdowały się w niej jedynie produkty zasadotwórcze. W zbilansowanej diecie jak najbardziej jest miejsce na kwasy, ale ważne jest, by nie było ich za dużo i by były to kwasy o możliwie najmniejszej szkodliwości. Jeśli chcemy w naszej diecie mieć mięso, powinny to być podroby. Bardzo dobrym pomysłem jest drób, ale także dziczyzna. Warto jeść jajka, które kwasowo są praktycznie neutralne, ponieważ żółtka są zasadotwórcze.