Trwa ładowanie proszę czekać ...

OGORKI KISZONE I SUROWE, CZYLI ODKWASZANIE ORGANIZMU BIEGACZA cz II

2 grudnia 2016

Umiarkowana aktywność fizyczna podejmowana najlepiej na świeżym powietrzu (na przykład marsze), natomiast aktywność wyczynowa prowadzi do zakwaszenia.

W produktach zbożowych, słodyczach, serach oraz żywności przetworzonej znajdują się naprawdę bardzo duże ilości soli, która bardzo zakwasza organizm. Organizm – chcąc zrównoważyć poziom kwasów – zaczyna wówczas czerpać minerały z tworzących go tkanek. Kiedy jednak produktów zakwaszających jemy zbyt wiele, minerały te okazują się być niewystarczające. Wówczas dochodzi do niszczenia własnego organizmu.

Lekceważenie zakwaszenia

Jedzenie produktów typowo kwasowych przez krótki czas nie spowoduje niczego niekorzystnego. Nasz organizm doskonale sobie z tym stanem radzi, sięgając po wapń, sód, potas oraz magnez, a więc pierwiastki, które zgromadził w tkankach. Jeśli jednak posiłki tego rodzaju stanowią stałą dietę, ilość minerałów znajdujących się w organizmie okazuje się być niewystarczająca. Dochodzi do procesu demineralizacji tkanek. Nie jest to jedynie odwapnienie organizmu, które skutkuje osteoporozą, łamaniem się zębów i paznokci.

Proces ten dotyczy całego ciała. W efekcie jesteśmy bardziej podani na próchnicę zębów, złamania, chorobę wieńcową, miażdżycę, wylew, nadżerki na błonach śluzowych, choroby wątroby, cukrzycę. Szybciej tworzą się zmarszczki, pojawiają się problemy z włosami. Do tego dochodzą zmiany zwyrodnieniowe w obrębie stawów, a nierzadko również choroby nowotworowe.

Lista produktów zakwaszających

Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 – 5,0:

-Mięso i wędliny – zwłaszcza wieprzowina;

-Cukier i produkty zawierające cukier;

-Sztuczne słodziki;

-Biała mąka pszenna i produkty pochodne;

-Biały ryż;

-Sery żółte;

-Kawa;

-Czarna herbata;

-Kakao i czekolada;

-Sól.

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 – 6,0:

-Ryby;

-Jaja;

-Chleb żytni;

-Płatki zbożowe;

-Makaron pełnoziarnisty;

-Ryż brązowy;

-Orzeszki ziemne;

-Piwo.

Skutki zakwaszenia

Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:

-Twaróg;

-Kasza gryczana;

-Makaron sojowy;

-Orzechy laskowe i orzechy nerkowca;

-Otręby;

-Fruktoza.

Dodatkowo

-melasy i przetworzone mieszanki miodów pszczelich;

-potrawy smażone;

-rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy, palmowy itd.;

-niektóre strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki;

-niektóre owoce (żurawiny, borówki, jagody, śliwki);

-napoje alkoholowe wszelkiego typu;

-tytoń (zarówno papierosy jak i fajka);

-leki;

-stres.

Do innych konsekwencji zakwaszenia organizmu zalicza się:

-większą podatność na działanie bakterii oraz wirusów;

-szybsze starzenie się organizmu;

-trudności ze snem.