Trwa ładowanie proszę czekać ...

Dieta alkaliczna lekarstwem na zakwaszenie organizmu

3 grudnia 2016

Walka z zakwaszeniem

Zakwaszenie organizmu dotyka bardzo wielu osób. Sposobem na poradzenie sobie z tym niebezpiecznym stanem rzeczy jest zmiana diety na bardziej alkaliczną. Podstawą takiej diety zawsze są produkty zasadotwórcze posiadające ujemny współczynnik PRAL, czyli przede wszystkim warzywa i owoce. Co ważne, zmiana diety nie oznacza konieczności całkowitej rezygnacji z produktów, dla których ten współczynnik jest dodatni.

Wszystko zazwyczaj zależne jest od stosunku produktów kwasowych do zasadowych. W większości przypadków rozwiązaniem jest zmniejszenie ilości mięsa i jego przetworów oraz wysokobiałkowego nabiału w diecie. Równocześnie trzeba zadbać o dodatkowe porcje warzyw i owoców.

Zmiana diety

Podstawową zasadą jest zmiana kompozycji posiłków. W czasie obiadu należy zdecydować się na zwiększenie ilości warzyw tak, by zajmowały około połowy talerze. Źródłem węglowodanów w tym czasie powinny być ziemniaki jako produkt najmniej kwasotwórczy. Wielu naukowców zaleca, by dieta w czasie jednego dnia zawierała 80% produktów o odczynie zasadowym i 20% produktów o odczynie kwasowym.

Wspomniany powyżej współczynnik PRAL to narzędzie, za pomocą którego możliwe jest wskazanie przybliżonej kwasowości danego posiłku i ustalenie, w jakim stopniu zakwasi nasz organizm. Przygotowywanie posiłków posiadających ujemny lub co najwyżej zerowy wskaźnik PRAL będzie można uznać za realizowanie zasad zdrowej diety z minimalną ilością kwasów.

Poziom kwasów w organizmie

Wskaźnik PRAL

Działanie wskaźnika można zaprezentować na podstawie sałaki, w skład której wchodzi 200g fasolki szparagowej, 100g pomidorków koktajlowych, 80g ogórków gruntowych, łyżeczka oliwy oraz jedno jajo. Tabele PRAL pokazują nam, że współczynnik dla fasolki to -6,2, dla pomidorów -3,1, dla ogórków to -0,6, dla oliw 0,0, a dla jaja 4,9. Ostateczny współczynnik PRAL dla całego posiłku ustalamy poprzez zwykłe sumowanie odczytanych danych dla konkretnych ilości wszystkich produktów. W tym przypadku otrzymujemy wynik -5,0, co oznacza, że sałatka będzie elementem zasadotwórczym w naszym jadłospisie. Jeśli wszystkie inne posiłki utrzymamy na podobnym poziomie, będziemy progresywnie odkwaszać nasz organizm.

Więcej na stronie prodeacid.pl