Trwa ładowanie proszę czekać ...

5 PROSTYCH KROKÓW DO ODKWASZENIA ORGANIZMU (DOMOWYM SPOSOBEM) cz II

3 grudnia 2016

3. Jedz zdrowe tłuszcze

Bez wątpienia należy unikać rafinowanego oleju oraz margaryny. Znajdują się one w gotowych słodyczach, potrawach, a także daniach smażonych. Zamiast nich należy postawić na zdrowe tłuszcze, w których nie brakuje zdrowych kwasów omega 3. Warto wiedzieć, że kwasy omega 3 są uznawane za niezbędne kwasy tłuszczowe. Nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie. Dlatego musimy zadbać o to, aby dostarczyć ich sobie razem z pożywieniem.

Zdrowy tłuszcz nigdy nie wpłynie na nasz organizm negatywnie. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że leczy nasze ciało. Gwarantuje nam solidną dawkę energii, zapewnia prawidłowy przebieg procesów trawiennych, skóra jest gładka, zdrowa, a mózg pracuje zdecydowanie jaśniej.

Warto sięgać po taki tłuszcz, jak oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy. W oleju kokosowym aż 90% stanowią nasycone kwasy tłuszczowej. Nie bez powodu Filipińczycy nazwali orzech kokosowy lekiem na wszystkie choroby. Zawarte są w nim ogromne ilości kwasu laurynowego, który dla naszego organizmu jest naprawdę bardzo cenny. Znajduje się on również w mleku matki, czyli najzdrowszym pokarmie na świecie.

4.Ogranicz nabiał, gluten i mięso.

Bez wątpienia nie należy stać się radykałem. Ograniczenie nie oznacza, że z produktów tych należy zrezygnować. Wystarczy je ograniczyć. Produkty żywnościowe, w których znajduje się biała mąka, serwatka, mleko w proszku, mięso, mleko oraz nabiał silnie zakwaszają nasz organizm. Prowadzone badania pozwoliły również stwierdzić, że mleko krowie wiąże się ze zwiększoną zachorowalnością na nowotwory, zwłaszcza piersi, prostaty oraz jajnika. Prowadzi również do rozwoju anemii, osteoporozy oraz kamieni nerkowych. Wiele osób zada więc w tym miejscu pytanie czy mleko krowie jest naprawdę tak zdrowe, jak dotąd się nam wydawało. Bez wątpienia warto zdecydować się na zastąpienie mleka krowiego mlekiem migdałowym.

Zbilansowana dieta

Dokładnie tak samo jest z glutenem.

Czym jednak jest gluten?

Gluten to substancja, dzięki której wypieki są puszyste, miękkie i elastyczne. To właśnie on sprawia, że bułki są puszysty i mięciutkie. Jednocześnie trzeba pamiętać, że jest to jedna z bardziej szkodliwych dla ludzkiego organizmu substancji. Trzeba wyraźnie podkreślić, że współczesna pszenica istotnie różni się od zboża, które rosło jeszcze siedemdziesiąt lat temu. Naukowcy nie wiedzą, jak na nasze zdrowie wpłyną modyfikacje pszenicy oraz ogromna ilość białek, które zostały wytworzone sztucznie.